21 лютого 2021 р.

ВІДКРИТИЙ УРОК З УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ 

                   
  19.02.2021 року пройшов відкритий урок у 8-му класі з української літератури (вчитель Гостєва М.С.) на тему «Олександр Довженко. Видатний український кінорежисер і письменник. Його оповідання про один із періодів Другої світової війни «Ніч перед боєм». Урок був направлений на формування у здобувачів освіти ключових компетентностей: спілкування державною (розуміти україномовні тексти різних жанрів і стилів поцінування краси й багатства української мови, усвідомлення ролі української мови як ключового чинника творення нації та держави, самоствердження особистості); математичної компетентності (розвивати абстрактне мислення); уміння вчитися впродовж життя (визначати мету і цілі власної діяльності й розвитку, планувати й організовувати їх, здійснювати задумане, рефлексувати й оцінювати результат); ініціативності та підприємливості (аналізувати життєву ситуацію з певної позиції, презентувати власні ідеї та ініціативи чітко, грамотно, використовуючи доцільні мовні засоби) тощо. Міжпредметні зв’язки: Друга світова війна (історія України).
З метою опрацювання оповідання О.Довженка «Ніч перед боєм» в єдності змісту і форми, удосконалення в учнів навичок ідейно – художнього аналізу прозового твору, уміння узагальнювати, робити висновки були використані такі прийоми, як «Асоціативне гроно» до слова ВІЙНА, «Літературна естафета», «Літературознавчий аукціон» з теорії літератури до теми, «Робота з картками» (робота в парах), «Коментування цитат», Інтерактивна вправа «Займи позицію», складання діаманти «Війна-мир». Паспорт твору оформлювали як сторінку у Фейсбуці.
Під час уроку був використаний відеосупровід: Обличчя української історії (про життя і творчість О.Довженка), буктрейлер (до оповідання), сприяв кращому засвоєнню матеріалу.